Třídění odpadů od domu k domu

Kdo šetří, má za tři. A kdo pečlivě třídí, ten má šanci na menší poplatek za svoz odpadu.

A to díky projektu „door2door“ (dále jen „d2d“), který byl představen zastupitelem města Jihlavy Ing. Radkem Kourkem, Ph.D. Projekt má za cíl umožnit pohodlnější třídění odpadu jihlavským oblastem s rodinnými domy. Aktivní domácnosti zapojené do projektu mohou získat slevu na poplatcích. Vše má podporu jihlavského ANO, které uvádí v programu fungující odpadové hospodářství města Jihlavy. 

V čem spočívá projekt „d2d“?

Projektem „d2d“ chceme usnadnit obyvatelům třídění odpadů tím, že přistavíme kontejnery na papír a plasty přímo k rodinným domům. Nádoby na odpady budou o objemu 240 L a v klasickém barevném provedení, které je již občanům známé.

Přihlášení do projektu bude dobrovolné, obyvatele Jihlavy motivujeme k zaevidování např. slevou na poplatcích. Každá domácnost pak obdrží 1ks žluté popelnice na plast a 1ks modré na papír. Případně bude mít možnost získat jen jednu z nich, dle vlastního výběru. Obyvatelé domů tak mají možnost vhodit odpady do správné popelnice přímo od prahu svého domu, což je pro ně pohodlnější.

Dle průzkumů se dá předpokládat, že se prokazatelně sníží podíl nevytříděného komunálního odpadu. Naopak se zvýší množství vytříděného papíru a plastů až v řádu desítek procent. 

Jaký vidíte přínos projektu pro Jihlavu?

Z pohledu města Jihlavy je potřeba začít řešit problém v oblasti odpadového hospodářství co nejdříve. Hlavním důvodem je zákaz skládkování směsného komunálního odpadu po roce 2024. K tomuto datu musí celá Česká republika vyřešit problém, jak naložit s více než polovinou produkovaných komunálních odpadů, které jsou dnes ukládány na skládky.

Od roku 2024 se předpokládá zvýšení poplatků za skládkování, který platí města a obce. Díky tomu se jim tak zvýší náklady za ukládání o miliony korun ročně. To je obrovskou motivací pro náš projekt. Naším cílem je zlepšit stav odpadového hospodářství a umožnit občanům získat výhodné ceny za svoz. Zefektivněním třídění odpadů je šance naplnit požadavky na recyklaci komunálních odpadů, které jsou 55% v roce 2025, dále 60% v roce 2030 a 65% v roce 2035.

Jaká výše poplatků za ukládání odpadů se dá očekávat v následujících letech?

Pokud město nebude dosahovat minimálního podílu vytřídění, poplatky se skokově zvýší. Nemluvíme zde však o těch, které platí občané městu, nýbrž o poplatcích, které platí město za ukládání směsného odpadu.

Např. rok 2021 předpokládá nárůst poplatků z 500,-Kč/t na 800,-Kč/t. Krizovým scénářem je rok 2030, kdy se jedná o navýšení poplatků až o 1.050,- Kč/t. Při předpokladu, že množství směsného komunálního odpadu bude 7.050 tun/rok a poplatek bude činit 1.050,-Kč/t, jedná se o 7.402.500 Kč/rok na poplatcích.

Třídící sleva na poplatcích se bude v roce 2020 pohybovat v řádu 35 % z ceny za tunu odpadu. Každý následující rok by mělo dojít ke zvýšení slevy o 5% a to až do roku 2028, ve kterém by se pak sleva na poplatcích pohybovala kolem 75 %.

Bude projekt logisticky udržitelný?

Předpokládáme, že ano. Četnost svozu odpadu se počítá 1x za měsíc papír a 1x za 14 dní plasty. Bude nutné pořídit další auto, ale tento náklad bude vykompenzovaný ušetřenými výdaji za likvidaci směsného komunálního odpadu. Současná svozová vozidla mají univerzální výsypník, bude je tedy možné také využít.

Stávající kontejnery o objemu 1100L na papír a plasty na veřejných stanovištích se ponechají. Občané budou moci využívat obou možností. Projet “d2d” se zaměřuje na oblasti Jihlavy s rodinnými domy, které mají horší dostupnost k velkým kontejnerům na tříděný odpad, toto chceme změnit. Motivací tedy bude nejen pohodlné třídění přímo u domu, ale i již zmíněná sleva na poplatcích.

Která města České Republiky již tento projekt realizují ?

Systém sběru plastů a papíru „d2d“ zavedla již celá řada měst a obcí. Za zmínku stojí například Hradec Králové, který projekt zavedl již na jaře 2016, Vysoké Mýto v dubnu 2017, nebo Prachatice, které zavedly projekt „d2d“ v dubnu 2018.

Obecný trend a vývoj odpadového hospodářství způsobuje, že se k „d2d“ hlásí stále více měst, městysů a obcí. Vzhledem ke globální problematice je to však stále málo a je třeba šířit tuto osvětu dál. Začít však musíme nejprve u sebe, tedy v našem krajském městě Jihlava.

Ing. Radek Kourek, Ph.D. se narodil před 47 lety v Jihlavě. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně a absolvoval doktorandské studium zaměřené na životní prostředí a chemii. Získané zkušenosti uplatňuje již 19 let v odpadovém hospodářství. Od roku 2009 vykonává i funkci  jednatele ve společnosti ASMJ v Jihlavě, která provozuje třídící linku na zpracování papíru a plastu. Přednáší na konferencích a seminářích zaměřených na správné nakládání s odpady. Je koordinátorem celosvětově uznávaného oboru Enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, který řeší u škol koncepci životního prostředí.

13. 5. 2019