Rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2019 byl bez problémů schválen

Zastupitelstvo Kraje Vysočina na svém posledním letošním setkání schválilo rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2019 a kraj tak bude v roce 2019 hospodařit s vyváženým rozpočtem na straně zdrojů i výdajů přesahujících částku 11,5 miliardy korun.

Jde zhruba o 8 % nárůst oproti roku 2018. “Nahrává nám k tomu vládní opatření, vybírání daní, snížená nezaměstnanost a ekonomický růst,” uvedl předkladatel návrhu rozpočtu náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla (ANO).  Velmi pozitivní zprávou je, že rozpočet nepočítá s čerpáním žádného dlouhodobého úvěru a Kraj Vysočina se tak nebude po dlouhé době zadlužovat a bude tedy splácet jen úvěry, které si nese z dob krize.

Rozpočet byl navýšen na všech významných úrovních a výrazně posílil i Fond strategických rezerv, který slouží k spolufinancování a předfinancování důležitých projektů, jako jsou například stavby obchvatů. Tento fond počítá s navýšením z 227 na 330 milionů.

Další skvělou zprávou pro Kraj Vysočina je, že v příštím období bude zhodnocovat své prostředky prostřednictvím vyšších úrokových sazeb “Podařilo se mi vyvolat jednání s bankami a aktualizovat úrokové sazby, jde o peníze v řádech milionů,” sdělil Martin Kukla.

Co se týká výdajové stránky rozpočtu, jsou největší výdaje jako tradičně plánovány v kapitole Školství, mládeže a sportu, kam by mělo plynout v příštím roce 5,67 miliardy korun, což je o 770 milionů více, než v roce 2018.  Výdaje by měly stoupnout i v druhé nejvíce rozpočtované kapitole Dopravy, kam jsou plánovány necelé dvě miliardy korun, zde jde o nárůst cca o 5 %.

Příští rok plánuje Kraj Vysočina významné investice hrazené pouze z krajských peněz, z kapitoly Nemovitý majetek. Jde například o rekonstrukci stravovacího provozu v Nemocnici Jihlava, výstavbu budovy Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě, rekonstrukci stavebních konstrukcí ÚSP Nové Syrovice, výstavbu Domova pro seniory v Jihlavě a další desítky oprav a modernizací v řádu 770 milionů korun.

Novinkou v rámci rozpočtu kraje je vznik nové kapitoly, tzv. Dotační politika. Dotace už tak nově nebudou poskytovány z jednotlivých kapitol rozpočtu, ale byly sdruženy do Fondu Vysočiny. Do tohoto fondu se počítá s převodem 293 milionů korun. “V rámci této kapitoly je vypsáno 38 dotačních titulů, víme přesně, co budeme vypisovat, jaké tam budou alokace, jsou tam soutěžní i nesoutěžní tituly a žádosti budou posuzovány dle kvality a času,” dovysvětlil Martin Kukla.

Rozpočet myslí i na vodu a sucho na Vysočině, navyšují se investice do staveb ve vodním hospodářství z 60 na 70 milionů ve Fondu Vysočina a Čistá voda se navyšuje ze 7 na 8 milionů. V rozpočtu je nyní také vyčleněno zhruba 20 milionů na řešení kůrovcové kalamity. “Na poslední Radě Kraje Vysočina v tomto roce jsem navrhl alokaci dalších 100 milionů korun z dobrého přebytku hospodaření na řešení kůrovcové kalamity a dlouhodobého sucha na Vysočině a tento návrh byl přijat,” doplnil Martin Kukla s tím, že se čeká na opatření státu. “Zemědělský výbor PSP ČR vydal doprovodné usnesení, že finanční prostředky, nespotřebované z jiných kapitol, by měly být primárně převedeny do kapitoly Lesní a vodní hospodářství na řešení kůrovcové kalamity. Nyní je zde cca 1,35 miliardy a počítáme s nárůstem v řádu stovek milionů korun,” uvedl místopředseda zemědělského výboru Josef Kott (ANO).

 “Práce na rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2019 začaly již v srpnu, hodně se o něm komunikovalo, připomínkovalo a díky tomu je dobře připravený a rozpočet tak poprvé podpořila i opozice. Chtěl bych tedy tímto poděkovat všem, kteří se na tvorbě rozpočtu podíleli a připomínkovali ho, byla to skvělá společná práce,” dodal Martin Kukla.

20. 12. 2018