Mě se nezbavíte. Vydejte mě ke stíhání, aby pravda vyšla najevo

Projev Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně

Vážený pane předsedající,

vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dnes je pouhých 45 dnů do voleb a my se tady scházíme ne kvůli tomu, abychom v tom krátkém zbývajícím čase dokončili naši práci, kterou jsme našim voličům slíbili na počátku volebního období, ale proto abychom se věnovali nedůležitému presudoproblému starému 10 let, kterým je kauza Čapí hnízdo. Hned na počátku si dovolím položit otázku. Opravdu si myslíte, že jde o kriminální kauzu Čapího hnízda a že se nejedná o další účelový proces, který má ovlivnit nadcházející parlamentní volby? Že celá kauza Čapí hnízdo není jen Kubiceho zpráva II?

Vy všichni přeci víte, jak mi ostatně na výslechu řekl i policejní vyšetřovatel, že kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval a Vy byste o ni ani nikdy neslyšeli. To co tady teď řeknu, může znít jako házení hrachu na zeď. Řada z Vás, mnohdy na základě pouhých osobních antipatií, mě už předem odsoudila a vydala k trestnímu stíhání aniž by si vyslechla jakékoliv faktické argumenty.

Dovolím si na úvod upozornit, že Poslanecká sněmovna se usnesla, že při svém rozhodování vyčká na vyjádření OLAFu. Z veřejně dostupných informací vyplývá, že OLAF v kauze Čapí hnízdo rozhodne až ke konci tohoto roku. A já se tedy ptám? Nenastartoval policista Nevtípíl svou žádostí útok proti mně tak, abych neměl čas na předvolební kampaň? Abych byl zahlcený praktickými důsledky trestního vyšetřování mé osoby a mé rodiny? Dobře vím, že někteří ze zde přítomných poslanců budou rádi, až mě zmáčknutím hlasovacího tlačítka vydají k trestnímu stíhání a tak říkajíc se mě zbaví. V tom Vám nemohu zabránit, a jsem připraven rozhodnutí sněmovny respektovat. Ale před tím Vám musím říct toto.

To, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, zahájené na základě anonymního trestného oznámení, jak jinak, dospěje až k okamžiku mého trestního stíhání jsem očekával od toho momentu, kdy jsem zjistil, že trestní řízení bylo přiděleno kontroverznímu vyšetřovateli Nevtípilovi, který se podílel na účelové kriminalizaci podnikatele Sitty a dalších osob. Tehdy mělo jít o určitou pomstu za to, že pan Sitta poukázal na trestnou činnost týkající se problému okolo jízdenek pražského dopravního podniku, které dodávala jeho firma Neograph. Panu Sittovi byla jeho firma ukradena, a to za přispění orgánu činných v trestním řízení, kde dozor vykonávala státní zástupkyně doktorka Máchová a policejním orgánem byl pan Nevtípil. Paní Máchová je trestně stíhána v takzvané kauze Beretta. Nejedná se o nějaké moje domněnky, ale o konstatování Vrchního soudu v Praze, který ve věci rozhodoval. Tyto věci připomínám jenom proto, že místní příslušnost orgánu činných v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo není úplně jednoznačně daná. Tyto orgány mají navenek přeci vystupovat tak, aby nevznikly žádné pochybnosti o jejich podjatosti. Pokud místní příslušnost k trestnímu řízení ohledně kauzy Čapí hnízdo nebyla zcela jasná, pak přeci orgány činné v trestním řízení měly udělat vše proto, aby nevznikla pochybnost o nestrannosti. A já se ptám, skončila tato kauza opravdu zcela náhodou u policisty Nevtípila?

Mé závěry o účelovosti celé kauzy jsem si potvrdil, když jsem si přečetl žádost o mé vydání k trestnímu stíhání. Mimochodem je zajímavé, že samotná žádost byla tento týden v médiích v plném rozsahu zveřejněna, její kopii měla média od počátku k dispozici a takzvaně mě zkoušela zda ji znám, ale já sám jsem musel čekat dvacet dnů, abych si ji mohl alespoň přečíst. Mandátový a imunitní výbor mně a mému právníkovi odmítl vydat kopii, abychom si ji v klidu prostudovali. Dnes už ta žádost je tedy na internetu dostupná, a proto se k ní můžu veřejně vyjádřit.

Takže za prvé. Policejní orgán v ní před poslanci zamlčuje důkazy, o kterých vím, že mu byly předloženy. V žádosti se mluví o takzvaně fiktivních smlouvách. Fiktivní smlouva je taková, která fakticky neexistuje. Ale policie k těm takzvaným fiktivním smlouvám obdržela jejich originály, podepsané předávací protokoly k akciím a taky bankovní doklady o zaplacení ceny akcií bankovním převodem. Všechny tyto zásadní důkazy, které policie má, tak před poslaneckou sněmovnou zamlčela. Za druhé Policie přichází s konstrukcí, že vlastníkem akcií jsem byl ve skutečnosti já. A že Farma Čapí hnízdo byla ve skutečnosti moje  „soukromá chalupa“. Tak to je úplná lež a navíc bizarní představa. Jen naprostý hlupák by mohl chtít svou vlastní identitu, jak tvrdí policie, zakrýt identitou např. syna se stejným jménem a pouze člověk chabého rozumu si může myslet, že jsem si postavil chalupu s konferenčním sálem pro 200 lidí, s restaurací pro 100 lidí a s ubytovací kapacitou pro 80 lidí.

Jak si ostatně už všimla média, žádost je neprofesionálně zpracovaná. Je tam řada překlepů a za skandální považuji předjímání mojí manželky Moniky jako obviněné, což je naznačené zkratkou „obv“ u jejího jména. Takže pan vyšetřovatel má už o postavení mojí paní dopředu naprosto jasno. Přitom moje žena ještě nebyla za rok a půl na policii ani vypovídat. Akcie Čapího hnízda držela pouhých několik týdnů a pak je prodala svému bratrovi.

Tak já se tedy dále ptám, co je nelegálního na tom, aby si rodinní příslušníci mohli vzájemně prodat akcie? A ptám se, co by asi skryli tím, že akcie převedla moje tehdejší družka na svého bratra? A copak moje rodina nemohla podnikat a vlastnit akcie na majitele? V té době šlo o běžný typ akciové společnosti a takovým společnostem bylo z dotací přiděleno 3,6 mld. Kč na 130 projektů. Vše bylo podle tehdy platného zákona a akciová společnost Farma Čapí hnízdo nebyla žádná zvláštní výjimka. Rodina tehdy nechtěla, aby se vědělo, že firmu vlastní ona. A to co se děje dnes , ta odpudivá mediální štvanice na mou rodinu, ženu a děti,  jim s odstupem doby dává za pravdu.

Poskytovatel dotace ROP Střední Čechy věděl, že o příspěvek žádá společnost s akciemi na majitele. To bylo zcela legální a v té době obvyklé a poskytovatel bližší údaje o vlastnické struktuře nevyžadoval.

Takže já se ptám, jaké byly zatajené informace?  Kde je nějaký podvod? Vůči komu? Kde je nějaká škoda? A jaká je to teda kauza? Kdybych chtěl udělat dotační podvod, nebylo by nic jednoduššího, než zřídit offshorovou firmu třeba na Kypru. Tam by majitele nikdy nikdo nedohledal. To snad nikdo nemůže uvěřit, že bych tak složitý postup, jak popisuje policie, vymyslel proto, abych sebe schoval za svou rodinu a svoje blízké?

I kdybych pominul ty absurdní policejní konstrukce okolo mé rodiny, tak se musím samozřejmě ptát, proč policie nepočkala, jak je to obvyklé, na ukončení prověřování OLAFem, mimochodem zahájeného opět na základě anonymního trestního oznámení. OLAF do dnešního dne nijak nerozhodl, ale policie, jak se zdá, už má jasno.

A jenom zopakuji: Co všechny ty další kontroly, které v minulosti proběhly ohledně dotačního projektu Farmy Čapí hnízdo? Kontrolu provedli hejtmani Bendl a Rath a ještě navíc ministr financí Kalousek. Nenašli žádnou závažnější chybu. ROP střední Čechy, když ho kritizovali, co bylo z dotací postaveno, tak se na svých webových stránkách chlubil, že Farma Čapí hnízdo je jeden z velmi úspěšných projektů.

Já jsem žádných 50 milionů neulil někde v Panamě, nikdo nic nevytuneloval, já jsem z toho neměl žádný zisk. Rodina z toho neměla žádný zisk.  Ale hlavně nebyla tam žádná korupce, peníze byly investovány, nikdo žádné peníze z dotace nezpronevěřil. Naopak, tam kde byla barabizna, dnes stojí areál, kde je dnes už zainvestována skoro miliarda korun. Farma normálně funguje, dává práci 68 lidem, do českých rozpočtů odvedla téměř 58 milionů Kč a hlavně ji ročně navštíví cca 40 tisíc návštěvníků včetně spousty dětí. Takže do dnes Farma Čapí hnízdo plní ten účel, na který dostala dotaci. Slouží lidem a zlepšuje služby cestovního ruchu v regionu.

Chtěl bych se teď striktně ohradit, že je to nějaké rodinné hnízdo, moje chata, nebo něco podobného. Farma Čapí hnízdo je otevřená pro všechny a její služby každý může využívat. 

Ten podnik to zejména v důsledku hospodářské krize nakonec ekonomicky neustál. A já jsem se musel rozhodnout, jestli projekt mé rodiny nechám zkrachovat, anebo ho finančně zachráním. Nebylo to lehké rozhodování. Viděl jsem, co už nejenom moje rodina  na Farmě Čapí hnízdo odvedla za práci a bylo mi líto ten rodinný projekt nechat potopit. A navíc jsem tehdy vstupoval do politiky a nechtěl jsem, aby mou rodinu provázel příběh insolventní firmy.

Vážený pane předsedající,

vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

teď jsem Vám řekl v podstatě po druhé, o co šlo v případě Farmy Čapí hnízdo. Je vám pořád namlouváno, že jde o 50 milionů zpronevěřené dotace. To není pravda. OPAKUJÍ: Žádné dotace jsem neukradl. Ten podnikatelský záměr funguje. Čapí hnízdo stojí. Je v něm nainvestována skoro miliarda korun, chodí tam desetitisíce lidí, dětem se tam líbí. Tak kde Farma Čapí hnízdo zneužila ty evropské dotace?

Já tam žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Podle mě jde o to, udržet při životě tu neskutečnou korupční hydru, která už více než čtvrt století rdousí a ničí naší zemi. Korupční hydru, kterou tvoří kasta některých tradičních politiků se svými kmotry, kumpány a kámoši, lobbisty a PR agenturami, kterým jde jedině o to, aby jejich penězovody nevyschly. Mluvím o skupině vzájemně propojených, zkorumpovaných, penězi a mocí opilých lidech, kteří si vzali za rukojmí naši zemi a její občany.

Roky se jim dařilo obelhávat veřejnost. Roky se jim dařilo hrát si na takzvanou levici a pravici. Roky se jim dařilo vysávat miliardy ze státních firem pro sebe a pro své kámoše. Pokud bych měl vyjmenovat od revoluce všechny kauzy, rozkrádání majetku občanů a tunely, byli bychom tady celý den. Neodpustím si aspoň jeden příklad za všechny. A to případ dotýkající se současného premiéra. Myslím si, že díky jeho pochybným známostem inkasoval někdo 110 miliard z OKD, zdevastoval celý region, a lidi, horníci, přišli o 43,000 bytů, za které teď musí platit nehorázný nájem. Šlo o otřesné poškození ostravského kraje.

Jako bývalý člen vlády vím, že o jednání vlády se pořizují audionahrávky. Tak vyzývám pana premiéra, prostřednictvím pana předsedajícího, pokud je tak nevinný jak tvrdí, ať pustí nahrávky ze zasedání vlády, když se schvaloval prodej OKD. Ať se naši spoluobčané na Severní Moravě sami přesvědčí, jak o nich tehdejší vláda rozhodovala.

O kauzách vztahujících se k osobě dnešního pana premiéra, anebo jiných členů vlády, bych mohl vyprávět dlouhé příběhy. Proto tu ale dnes nejsem. A myslím, že o to dnes nestojí ani občané této země. Ti toho mají již dost a já se jim nedivím. Já jim chci říct pro změnu něco pozitivního a to říkáme prostřednictvím volebního programu našeho hnutí ANO. K pseudokauze Čapí hnízdo se už nebudu dál veřejně vyjadřovat, jelikož nechci jakkoliv ovlivňovat orgány činné v trestním řízení.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

je to na vás. Ať už se ale rozhodnete tak, nebo onak, mou politickou budoucnost stejně zásadně neovlivníte. To udělají naštěstí až na konci října občané této země ve volbách. Ti řeknou, jestli mě chtějí mít v politice, to oni budou mít poslední slovo. Do té doby budu bojovat.

Vážení političtí protivníci, do té doby mě neumlčíte, nezastrašíte a nezastavíte mě. A také se mě nezbavíte. A teď si mě klidně vydejte! 

6. 9. 2017