Jana Nagyová: Lidé i firmy trpí krizí a vládní politici jsou odtržení od reality

Bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Nagyová, dříve Mayerová, kandiduje za hnutí ANO do Senátu. „Lidem je třeba pomoct k důstojnému životu.“

Proč jste se vlastně rozhodla kandidovat do Senátu?

Zaprvé nejen já mám pocit, že Senát díky lidem, kteří tam jsou, už neplní svoji funkci. A zadruhé řada senátorů si po těch letech tam už ani neuvědomuje, jak se žije lidem. Jsou odtržení od reality, cestují po světě a navzájem se jen utvrzují v představě své vlastní důležitosti.

To zní, jako by Senát pro vás nebyl důležitý…

Naopak! Já ho považuju za extrémně důležitý, a to obzvlášť v této době.

Ale říkala jste, že neplní svoji funkci.

Ano, neplní. Není tím hlídačem, kterým by měl být. Myšlenka byla taková, že bude dohlížet na vládu, prezidenta a stane se protiváhou Poslanecké sněmovně. To se ale teď neděje, protože stejná většina, jež ovládá Sněmovnu, má většinu i v Senátu. Ve stávajícím složení jsou senátoři jen prodlouženým vládním mávátkem. To není zdravé pro demokracii a už vůbec ne pro občany této země.

A co vám tedy teď od Senátu chybí?

Vzpomínám si na předchozí období, kdy senátoři většinu zákonů, kromě těch vysloveně technických, vraceli do Sněmovny. Byli vlastně takovou další opozicí. I když často to vypadalo, že blokují věci na truc, aby pomohli pětikoalici, byli tam a pracovali. Občas i ku prospěchu. A co dělají senátoři teď? Nic. Jsou potichu. I když teď jim možná trochu křivdím…

Počkejte, vy říkáte, že jim křivdíte?

Vlastně ano, předseda Miloš Vystrčil totiž bohužel občas slyšet je. Řekl, že si lidé zatím budou muset s energetickou krizí poradit sami. A to je hned po výroku Markéty Adamové Pekarové, že Putina potrestáme tím, že si na sebe vezmeme svetr, jeden z nejnešťastnějších výroků současných vládních politiků. Uvědomují si vůbec, že lidem i firmám tady násobně rostou účty za energie? A ostatní účty se zvyšují v desítkách procent? Jestli tohle není známka odtržení od reality, tak už opravdu nic. I když se mnozí lidé snažili o sebe postarat sami, šetřili, budovali, politická a makroekonomická situace má devastující dopady. Co nevidět je možné očekávat velké zavírání výrob, pokud se nestane zázrak. Takže i ta pomyslná střední třída se rychle propadne. K čemu je pak stát, když nevytváří podmínky pro důstojný život?

Proběhla přece v Senátu mimořádná schůze…

To byla ale spíše taková předvolební estráda. Chápu, spousta senátorů teď obhajuje svůj mandát, tak si asi řekli, že by po devíti měsících mohli zkusit něco udělat. Proč se neozývali v květnu, kdy bylo jasné, že vládě ujíždí vlak? O prázdninách byli na dovolené? To už bylo všem jasné, že kabinet Petra Fialy úplně zaspal a doplatí na to všichni. Rodiny i samoživitelé, ale také firmy. Celou dobu mlčeli a najednou se probudí a čtrnáct dní před volbami řeší mimořádně vysoké ceny energií. To mi přijde jako alibismus.

Dobře, tak to zkusme hypoteticky. Co by pro lidi dělala senátorka Jana Nagyová?

Určitě bych se velmi hlasitě ozývala a předkládala konkrétní návrhy. Na jaře by to bylo snížení DPH na energie, to už ale vláda prováhala, takže teď není jiná cesta než energie zastropovat. Myslím, že bych pro to přesvědčila i kolegy senátory a ten návrh bychom podali sami. Jednoduše bych bojovala za to, co lidem pomůže. Já jsem zvyklá bojovat. Každý, kdo mě zná, tak vám to potvrdí. Když člověk zažije v životě nějaké krizové okamžiky, tak ho to zocelí.

Proč k tomu podle vás senátoři nepřistoupili?

Proč by šli proti svým? Proti pětikoalici? A taky tam je řada z nich už poměrně dlouho. Třeba předseda Vystrčil končí druhé období, to znamená, že tam je dvanáct let a to je strašně dlouhá doba. Ukažte mi vrcholového manažera, jenž je ve své pozici tak dlouho, moc jich nebude. Po takové době je běžné, že trochu zleniví. Chce to čerstvou krev.

Miloš Vystrčil je teď váš přímý volební konkurent. Věříte si na souboj?

Kdybych si nevěřila, tak do toho vůbec nejdu. Myslím, že lidem nabízím úplně jiný styl politiky. A ať si voliči vyberou.

V čem?

Pan Vystrčil má rád politiku gest a symbolů. Já jsem naopak spíše pragmatická a potřebuji konkrétní výsledky. Jsem zvyklá pracovat a bojovat. Já jsem na rozdíl od něj spíše politička moderního střihu. Potřebuji, aby má práce byla vidět a měla smysl pro lidi.

Nejsou ale ty symboly důležité?

Jsou pěkné, ale účty jim nezaplatí, energie nezlevní. Navíc často mají ta gesta pro Česko dopady, které si tito lidé přes svoji ideologii nedokážou uvědomit. Klasickým případem je, že některá gesta pana Vystrčila stála Škodovku velké trhy v Asii, což se v důsledku odrazilo i ve zhoršení pozice této značky v rámci koncernu. Tím chci říci, že tato gesta mají být vždy promyšlená a koordinovaná s ministerstvy a nemůžeme je dělat jen proto, že to někomu v danou chvíli přijde jako dobrý nápad.

Takže vy byste se chovala jinak?

Rozhodně. Tím, že si politik udělá výlet do zasaženého lesa a vyfotí se u stromu napadeného kůrovcem, problém nevyřeší. Daleko důležitější je pak udělat konkrétní kroky. Třeba z pozice senátora se snažit dojednat další peníze na boj s kalamitou. To je důležité.

Zadavatel: Hnutí ANO 2011 Zpracovatel: Hnutí ANO 2011

22. 9. 2022