Housing First rozděluje zastupitele

Kdykoli se na program zasedání Zastupitelstva města Jihlavy dostane bod týkající se testování konceptu Housing First, lze očekávat dlouhou debatu mezi zastánci a odpůrci tohoto nového směru sociální politiky vedení města.
O co vlastně jde? Koncept Housing First předpokládá, že od okamžiku, kdy sociálně slabá rodina získá dotovanou střechu nad hlavou, si postupně začne řešit i ostatní problémy, především zadlužení a závislosti. Dětem se zlepší prospěch a dospělí si najdou práci. Na této cestě k normálnímu životu ji má provázet neurčitý počet sociálních pracovníků a pracovníků úřadu. No a to je ten zásadní rozpor v řadách zastupitelů. Zatímco Fórum Jihlava (STAN) a ŽiJ (Piráti, TOP 09, Zelení) tvrdí, že lidí a peněz přidělených tomuto programu není nikdy dost a výsledek se určitě časem dostaví, zbytek zastupitelů to vidí přesně naopak. Radní Škarka, který je garantem tohoto programu, zatím ani jednou nebyl schopen konkrétně odpovědět na žádný z dotazů z řad zastupitelů. Jeho reakce jsou zdlouhavé, obecné a nic neříkající. Kolik již tento projekt město stál, jsme se nedozvěděli. Jisté je, že bylo těsnou většinou, jak již to u těchto bodů tradičně bývá, odsouhlaseno další navýšení nákladů o více než 100 tis. Kč. Zajímavou debatu, která odhalila neslučitelnost světů, v nichž žijí zástupci ŽiJ a Fóra a zbytku společnosti rozpoutal jednoduchý dotaz „kolik z účastníků tohoto experimentu si již našlo práci?“. Radní Škarka reagoval tradiční sprškou frází, primátorka Koubová navrhla někdy na začátek příštího roku uspořádat pracovní seminář, kde se pokusíme na tuto otázku nalézt společnou odpověď a zastupitel Hovorka exceloval tvrzením, že práce jako zdroj příjmů již je vnímána jako přežitek.
Ne, nejsme proti pomoci potřebným. Naopak. Jenže sociální síť v našem pojetí musí fungovat jako trampolína, která potřebné bezpečně zachytí a vrátí zpět na vrchol. To, co vidíme od zástupců Pirátů a Fóra Jihlava je široká pohodlná postel v rezortu v tropickém ráji, kde jako bonus dostáváte sluhu a program all inclusive.
 
Radek Popelka, MBA
předseda Kontrolního výboru ZM Jihlava
člen Zastupitelstva města Jihlavy
4. 11. 2021