Hodnocení koaličních rozhovorů v Jihlavě pohledem Hnutí ANO

Tisková zpráva, 21.10.2022 v Jihlavě

Hnutí ANO se již potřetí v řadě stalo vítězem komunálních voleb tady u nás v Jihlavě. Letošní zisk necelých 29 % a 14 mandátů v zastupitelstvu je pro nás opravdu zavazující. Děkujeme svým voličům, děkujeme i těm, kteří prostřednictvím hlasů pro naše kandidáty vyjádřili svůj nesouhlas s vládou nebo nesouhlas s dosluhujícím vedením města. Jsme si plně vědomi, že vstupujeme do nelehké doby energetické krize a nekončícího růstu inflace. Stojíme na prahu doby, kde si otázky spojené s vlastní budoucností klade každý z nás. My členové a kandidáti jihlavské organizace Hnutí ANO jsme hned po volbách zahodili pomyslná stranická trička a oblékli si trička s logem Jihlavy. Naší snahou bylo a je vytvořit silnou a stabilní koalici, která provede Jihlavu následujícím obdobím. Vytvořit koalici, která se oprostí od ideologie a bude se soustředit pouze na vytyčené cíle. Hned první jednání ukázala, že cesta k tomuto cíli nebude jednoduchá. Naráželi jsme a narážíme na neslučitelné manažerské přístupy, na odlišné cíle skrývající se pod stejnými názvy, ale a to je asi nejsmutnější, na osobní averze napříč politickým spektrem. I přes tyto zjištění musíme dosavadní průběh všech jednání hodnotit jako konstruktivní a věcný. Kladně hodnotíme, že zástupci každého z klubů se byli ochotni sejít více než jednou a že snahou všech bylo vstoupit do nějakého modelu koalice s Hnutím ANO.

Po vyhodnocení závěrů ze všech jednání se před námi otevřely pouze dvě cesty k reálné a funkční koalici pro Jihlavu a to spojení ANO - ODS a KDU-ČSL se silou 25 mandátu a spojení ANO - STAN a PiFo se silou 22 mandátů. Neskrýváme, že v modelu ANO – ODS a KDU-ČSL vidíme mnohem více shodných programových bodů, ale snad i trochu klidnější vody budoucí spolupráce. Spojení těchto tří stran je a pravděpodobně i delší dobu bude pro mnohé voliče nepochopitelné a pro mnohé i velkým zklamáním. Jako nepochopitelné se může jevit i rozložení sil a postů v navrhované Radě města. Na vysvětlenou musíme uvést, že naší snahou při všech jednáních bylo potlačit vlastní ambice ve prospěch našeho města. Navrhovaná koalice je výsledkem velkých kompromisů a ústupků ze strany Hnutí ANO, ale i tak věříme, že se stane ukázkou možné „apolitické“ spolupráce při řízení obcí, měst a krajů.

 Zároveň cítíme potřebu se vyjádřit k otázkám okolo paní Nagyové a tím touto formou s konečnou platností uzavřít tuto debatu.

Ing. Jana Nagyová PhD., je řádně zvolenou zastupitelkou. Ve volbách obdržela druhý nejvyšší počet hlasů v celkovém pořadí všech kandidátů. Hnutí ctí presumpci neviny, která je jedním ze základních pilířů právního státu. Náš zastupitelský klub jednomyslně věří, že nezávislý soud v dohledné době několika málo týdnů Janu Nagyovou očistí a vrátí ji čest a důstojnost. Paní Nagyová je pevnou součástí našeho zastupitelského klubu. Po dohodě zastupitelského klubu, v souladu s vůlí paní Nagyové a zejména v zájmu města nabízíme řešení, tou formou, že jméno paní Nagyové dočasně nebude součástí koaliční smlouvy. Pouze bezvýhradná akceptace tohoto řešení otevírá možnost koaliční spolupráce s Hnutím ANO.

Závěrem připojujeme osobní vyjádření Jany Nagyové:

„Co se týče mé osoby, ač mně to lidsky velice mrzí, zcela chápu vzniklé kontroverze u lidí, kteří mně osobně neznají. Věřím že ti, kteří mně znají, se na situaci dívají jinak než černobílou optikou mediálních zkratek.

Jsem velice ráda, že je to právě Jihlava, kde slova o zakopávání příkopů nejsou jen prázdné fráze, ale vznikající spolupráce je jejich naplňováním. Prostě „činy místo slov“, jak měli kolegové ze SPOLU na předvolebních plakátech. Jedním dechem však musím dodat, že podmínka vyloučení mé osoby z koalice mně mrzí a ráda bych připomněla vyjádření pražského SPOLU, které na adresu Pirátů vzkazuje, že jim nepřísluší kádrování členů koalice.

V zájmu stabilního vedení Jihlavy v totálně nestabilní době, však, po dohodě se zastupitelským klubem a členskou základnou Hnutí ANO, raději ustoupím. Vnitřně mám s tímto řešení samozřejmě problém a velký, ale činím tak v zájmu Jihlavy. Města, které se stalo mým milovaným domovem.

V této souvislosti musím připomenout, že nerespektování presumpce neviny může zejména v politice vést k nežádoucí situaci kdy se budou protivníci tímto způsobem vzájemně vydírat a likvidovat. Vždyť, kdo chce psa bít, hůl si najde.

Koalicí ODS a KDU-ČSL jsem stavěna do role té, na které stojí a padá „manželství z rozumu“. Ráda bych proto připomněla pár faktů.:

Do politiky jsem se vrátila na výzvu oblastní organizace a následně díky podpoře krajské organizace Hnutí ANO, kde všichni věděli, že stojím před soudem.

Můj příběh znali i voliči a navzdory tomu byla jejich podpora obrovská. V komunálních volbách jsem dostala 4.595 hlasů. To je druhý nejvyšší zisk ze všech 383 jihlavských kandidátů. V paralelních senátních volbách jsem v prvním kole dostala důvěru od 14.523 a v kole druhém dokonce od 15.495 voličů. V druhém kole to byl dokonce druhý nejvyšší zisk v celostátním měřítku. To vše v době, kdy jsem stála před soudem!

Jak již bylo řečeno, je potřeba respektovat vůli voličů a já jim slíbila, že pro ně budu pracovat. Proto teď už nemohu rezignovat ani stát „na hanbě“. Navíc za něco, co jsem opravdu neudělala.

Dnes již málokdo pochybuje, včetně nestranných právníků či lidí zevnitř systému, kteří jsou „navenek“ na opačně straně, než jsem já, že kdyby v celém případu nešlo o osobu předsedy Hnutí ANO, který svými vyjádřeními nadzvedl a nadzvedává nejenom běžné lidi, ale i velice silné „hráče“, tak by celou kauzu dávno odložila již policie jako nedůvodnou.

Je smutnou skutečností, že ani zprošťující rozsudek, v který věřím a doufám, rány nezhojí. Za ta léta, co se případ táhne, kdy se o něm mluví a píše, trestní stíhání splnilo svůj účel. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Stíhání pošpinilo a poznamenalo moji osobu, moji rodinu, mé děti, natolik, že už to nikdo nikdy nesmaže. Žít s tímto stigmatem je nesmírně náročné.

Proto velice oceňuji, že se nakonec kolegové ze SPOLU rozhodli, ač s tím problém mají, podívat se na situaci individuálně. Stejně tak jak to aktuálně udělalo SPOLU v Praze, kde je na stole požadavek, aby v Radě seděl obviněný z řad Spolu, či v Libereckém kraji, kde je obžalovaný dokonce hejtmanem a vládne spolu s ODS.

Já, s ohledem na celou situaci neusiluji o žádnou pozici ve vedení města. Chci zůstat minimálně do doby vyřešení celé kauzy jen řadovou zastupitelkou a jako zastupitelka chci zůstat hlasem svých voličů. Městu nabízím svoji píli a odbornost. Za to vše prosím jen o trochu klidu a ohleduplnosti. Věřím, že společně to zvládneme.

S úctou Jana Nagyová“

 

Jménem zastupitelského klubu Hnutí ANO

Radek Popelka, MBA

21. 10. 2022