Co není tajné, musí být veřejné!

Na dnešním zasedání zastupitelstva se bude projednávat návrh hnutí ANO, který se týká změny jednacího řádu zastupitelstva. Cílem hnutí ANO je tímto návrhem umožnit veřejnosti zúčastnit se tzv. pracovních seminářů zastupitelstva, která jsou dosud neveřejná.

Přitom se jedná o semináře, na kterých se řeší klíčová témata, u kterých by veřejnost měla být. První pracovní seminář nového zastupitelstva se týkal projednávání rozpočtu města, na druhém semináři se projednával nový územní plán. 

Dosud platný jednací řád zastupitelstva města Jihlavy stanovuje, že pracovní seminář zastupitelstva je obvykle neveřejný. Stávající jednací řád tedy přímo účast veřejnosti nezakazuje, prakticky ale dosud nebyl veřejnosti přístup na pracovní seminář zastupitelů umožněn.

Proto jsme položili několik otázek zastupiteli na hnutí ANO Rostislavovi Habánovi:

Proč hnutí návrh předkládá?

Před konáním posledního pracovního semináře zastupitelů, na kterém se projednával nový územní plán města, obdrželi zastupitelé města Jihlavy žádost Osadního výboru Sasov o možnost prezentovat svůj názor k návrhu územního plánu města, zejména řešení III. etapy vnitřního okruhu.

Účast veřejnosti, tedy i Osadního výboru Sasov, i přes moje výslovné přání pan primátor zamítnul.

Zákon o obcích neformální setkání zastupitelů neupravuje ani nezakazuje, ale konání pracovních seminářů nemůže být zneužíváno k obcházení zásady veřejnosti jeho zasedání v tom smyslu, že rozprava členů zastupitelstva bude uskutečňována mimo řádné zasedání zastupitelstva.

Pokud tedy zákon o obcích účast veřejnosti na pracovním semináři nezakazuje, mělo by zastupitelstvo návrh hnutí ANO přijmout a zajistit tak transparentnost každého jednání zastupitelů. 

Dosud uskutečněné pracovní semináře zastupitelů vykazují řadu znaků typických pro řádné zasedání zastupitelstva, jako například svolání pracovního semináře primátorem, účast většiny členů zastupitelstva, konání v prostorách, kde se obvykle zastupitelstvo koná a projednávání bodů, které patří do agendy zastupitelstva a budou následně na programu zastupitelstva.

Pokud pracovní seminář vykazuje převahu znaků, typických pro určitou část jednání zastupitelstva, pak by nemělo být podstatné, jak je toto jednání zastupitelů označováno.  Skutečnost, že pouze neproběhne závěrečné hlasovaní, nemůže ospravedlnit výklad, že nejde o jednání zastupitelstva. Jednoznačně na nich nemůže být rozhodováno a nemůže na nich být konstituována vůle zastupitelů. 

A když se na webových stránkách města objeví tisková zpráva, že zastupitelé města se na něčem dohodli, pak se jedná o další znak řádného jednání zastupitelstva a veřejnost to může vnímat tak, že zastupitelé přijímali na pracovním semináři nějaké usnesení či se dohodli na určitém postupu. Konkrétně se jedná o tiskovou zprávu města ze dne 9. 1. 2015, cituji „… zastupitelé se dohodli, že prioritou města by mělo být odvedení tranzitní dopravy z města, to znamená dokončení vnějšího obchvatu s důrazem na první etapu Znojemská – Brtnická. „Zastupitelé se také dohodli, že poslední etapa vnitřního okruhu v rozsahu Znojemská – Brtnická přes Sasovské údolí bude přeřazena z návrhu do rezervy. To znamená, že s její realizací se v dohledné době nepočítá,“ uvedl primátor Rudolf Chloupek.  

Co návrh řeší?

Hnutí ANO svým návrhem požaduje upravit v jednacím řádu opačný postup, tedy, aby pracovní semináře zastupitelů byly veřejné. Pokud má veřejnost právo účastnit se zasedání zastupitelstva, pak není důvod, aby se nemohla účastnit i pracovního semináře. Ze zákona o obcích má občan právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva svá stanoviska k projednávaným věcem (§ 16 odst. 2 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. 

Podle nás by mělo být jakékoliv shromáždění členů zastupitelstva, které navíc naplňuje prvky řádného zasedání zastupitelstva, veřejné. Cílem předloženého návrhu je umožnit občanům, aby mohli sledovat diskusi, kterou vedou zvolení zastupitelé. 

Jedná se tedy v případě neveřejných pracovních seminářů zastupitelů o protiprávní jednání? 

Otázkou je, zda člen zastupitelstva smí postupovat tak, že na jakémsi pracovním semináři vyjádří své názory, dotazy, pochybenosti k určité věci, a pak na oficiálním, tzv. „veřejném“ jednání zastupitelstva o téže věci již jen mlčí a hlasuje. V takovém postupu lze i na úrovni jednotlivého člena zastupitelstva spatřovat porušeni slibu, že bude vykonávat svůj mandát. Výkonem mandátu se totiž myslí pravě účast na veřejném projednávání věci.

Zde spatřujeme rizika, která neveřejné pracovní semináře přinášejí. Hnutí ANO nehodlá obcházet zákon o obcích a svým návrhem činí kroky k nápravě dosavadní praxe.

Co bude následovat, pokud zastupitelé návrh nepodpoří?

Především věříme, že zastupitelé si uvědomí závažnost stávajícího stavu a schválením našeho návrhu umožní veřejnosti přístup na veškerá jednání zastupitelů.

Nechci předjímat, ale pokud se náš návrh neschválí, učiníme další kroky k prosazení pro nás důležitého návrhu.

10. 2. 2015