BOJUJI ZA PRAVDU A ZA VÁS. PROTI BEZPRÁVÍ

Jana Nagyová

Můj příběh

Proč jsem se rozhodla, že budu kandidovat do Senátu? Kvůli obraně spravedlnosti. Abych se bila za nespravedlivě osočené a souzené. Na vlastní kůži totiž vím, jaké to je, když se k vám všichni obrátí zády, když se vaše děti musí dívat na to, že jejich máma jde před soud za něco, co neudělala.

Už šestým rokem policie, státní zástupci a média vláčí mé jméno bahnem. Kvůli Čapímu hnízdu a kvůli Andreji Babišovi. Tato smyšlená kauza mi zničila rodinu, řadu přátelství, kariéru i zdraví. Letos jsem si řekla dost. Moje svědomí je čisté. Proto chci udělat všechno pro to, aby se něco takového už nikomu nestalo.

Jak to ve skutečnosti bylo? V únoru 2008 jsme požádali o dotaci v rámci výzvy zaměřené na komplexní areály, které ve Středočeském kraji chyběly. Nic jsme nezamlčeli, férově jsme přiznali podporu ze strany Agrofertu. Celý svůj profesní život se věnuji evropským fondům a jako vždy jsem jednala plně v souladu s výkladem práva EU v Česku.

Projekt byl vyhodnocen jako jeden z nejlepších. Devětkrát byla dotace kontrolována úředníky, auditory i politiky, nepadlo jediné slovo o jakémkoli pochybení. Farma Čapí hnízdo zaměstnává 90 lidí a do státní pokladny odvedla přes 400 milionů korun na odvodech a daních. Dotaci 50 milionů, o kterou tady formálně jde, navíc vrátila, i když na ni měla podle tehdy platných zákonů nárok. Státu nikdy nevznikla škoda. A ještě dalších 50 milionů šlo na charitu.

Kdyby Andrej Babiš nevstoupil do politiky a nezačal bojovat a nahlas vystupovat proti zkorumpovanému systému tradičních stran, nikdo by nikdy o Čapím hnízdu neslyšel.

Tentokrát jsem se s ním svezla já. Tohle se už nikomu nesmí stát. Tomu chci systémově zabránit. Chci bránit spravedlnost.

 ZADAVATEL A ZPRACOVATEL: ANO 2011

31. 8. 2022